czatforumkartkikontakt

Strona główna, Forum dyskusyjne, Nasze miasto, Galeria zdjęć, Wyszukiwarka, Przydatne adresy, Wirtualne kartki, Linki,
Czat, Organizacje pozarządowe, ZS "Strzelec", TKS Tomasovia Stowarzyszenie "Czajnia", Rozkład jazdy bus, Kontakt
| Szukaj | Ekipa | Zarejestruj | Zaloguj |

Stwórz nowy temat Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość

Temat: dotacje do solarów
 Napisane: 8 mar 2010, o 20:23
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Wie ktoś może jakie kryteria będą brane pod uwagę przy przyznawaniu dotacji do solarów. Kolejność złożenia deklaracji będzie brana pod uwagę? Dzisiaj ludzie w laureacie mało się nie pozabijali chcąc złożyć jak najszybciej owe deklaracje. Jeżeli ktoś dysponuję jakąś wiedzą odnośnie tego tematu będę wdzięczny za podzielenie się nią.

Temat: Re: dotacje do solarów
 Napisane: 8 mar 2010, o 20:31
oprócz samego wniosku i deklaracji, mapka z geodezji i odpis aktu notarialnego np. własności, domu .... i zapisać sie do społecznej kolejki w Laureacie.

Napisane: 8 mar 2010, o 20:42
Gość napisał(a):
Wie ktoś może jakie kryteria będą brane pod uwagę przy przyznawaniu dotacji do solarów. Kolejność złożenia deklaracji będzie brana pod uwagę? Dzisiaj ludzie w laureacie mało się nie pozabijali chcąc złożyć jak najszybciej owe deklaracje. Jeżeli ktoś dysponuję jakąś wiedzą odnośnie tego tematu będę wdzięczny za podzielenie się nią.

Kolejność złożenia deklaracji nie może decydować. Tu nie obowiązuje zasada prior tempore potior iure Nikt nie zaryzykuje oskarżeń o jawne bezprawie. Istnieją inne kryteria. Żeby uniknąć kolejki wniosek możesz wysłać listem poleconym.

Napisane: 8 mar 2010, o 21:03
Naiwni ludzie!!

Niemal wszystkie samorządy zainteresowane takimi dopłatami zakładają zdobycie na ten cel pieniędzy z funduszy Unii Europejskiej. A w pierwszej kolejności takie pieniądze są kierowane do samorządów, które chcą solary montować na obiektach użyteczności publicznej. To kolejne utrudnienie.

U nas pewnie zainstalują pływalni:)

Napisane: 9 mar 2010, o 19:07
Byłbym wdzięczny za informację: do jakiego numeru na liście doszła kolejka ? Zapisałem się jako 580. Jak byłem w poniedziałek, to dochodziło do 100.

Napisane: 9 mar 2010, o 19:37
Ludzie po co wam te solary,durnot żeście się naczytali że to niby tak tanio będzie itd,a g....no to prawda,trzeba bulić jak nie wiem,mam to więc wiem

Napisane: 9 mar 2010, o 20:02
Ehee.. Watt , próżniowe pewnie...???

Napisane: 9 mar 2010, o 20:53
Może to i prawda:

Przykład:
Rocznie wydaję na ogrzewanie ciepłej wody przy użyciu gazu (12x130 zł= 1560 zł)
Według informacji zawartych na stronach producentów systemów solarnych oszczędności mogą wynieść od 40-70% czyli od 624 zł do 1092 zł

A teraz koszty systemu:
Przyjąłem jeden z najtańszych czyli 7000 zł (ale są i po 12000)
Koszt systemu 7000 podzielony na 25 lat = 280 zł rocznie
Koszt utraconych odsetek (gdybyśmy te 7000 zł złożyli na lokacie zamiast pakować na dach smile.gif) przy oprocentowaniu 5% w skali roku = 350 zł rocznie
Koszt energii elektrycznej zużytej do zasilania całego systemu (365 dni w roku) oraz pompa wody 4godziny/dzień według danych dostępnych w internecie to ok = 80 zł rocznie
Koszt wymiany co 6 lat 25 litrów specjalnego płynu o wartości ok 500 zł (nie licząc usługi) (nie można zrezygnować z wymiany ponieważ spadnie znacznie wydajność układu) = 83 zł
Reasumujac roczny koszt utrzymania wynosi - (280+350+80+83)= 793 zł a oszczędności od 624 do 1092 czyli przyjmując średnią 858 wychodzi na styk.

Komentarz: Zakładając że system będzie bezawaryjnie działał przez 25 lat, i nie będzie wymagał corocznych przeglądów to inwestycja którą trudno nazwać alternatywną ponieważ ona nie zastępuje nam ogrzewania a jedynie wspomaga (dogrzewa) nie ma najmniejszego sensu nawet przy systemie z najniższej półki

Napisane: 9 mar 2010, o 21:13
mam próżniowe i powiem jedno-wypisujecie brednie -rocznie zaszczędzam dobre pieniądze i jak podlicze,to sie odezwe,a ekspertom dzięki..

Napisane: 9 mar 2010, o 22:02
Gość napisał(a):
Ludzie po co wam te solary,durnot żeście się naczytali że to niby tak tanio będzie itd,a g....no to prawda,trzeba bulić jak nie wiem,mam to więc wiem

sam cwaniaczku pewnie stałeś lub stoisz w kolejce

Stwórz nowy temat Odpowiedz w temacie

Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach